5 dingen die ik heb geleerd door te falen

We leven tegenwoordig in een maatschappij waar iedereen grote ambities heeft. We willen met z’n allen zo snel en zoveel mogelijk bereiken. Dat is logisch, gezien we met z’n allen een stelletje werkverslaafde boeren zijn. Er is niets fijner dan alles uit het leven halen. Maar wat gebeurt er nou wanneer je behoefte om succesvol te zijn zo groot wordt dat het je stress geeft? Faalangst. Falen wordt als door iedereen beschouwd als iets vreselijks. Falen staat bijna gelijk aan doodgaan. Als je faalt dan heeft je leven geen zin meer. Klinkt bekend? Nou, dan heb ik slecht nieuws voor je joh:

Iedereen zal een keer falen. Geen uitzonderingen.

We hebben als mensen af en toe harde lessen nodig om tot grote bewustwordingen te komen. Dat is niet te vermijden. Iedereen krijgt wel eens een tegenslag en dat is niet meer als normaal. Maar is een tegenslag nou zo erg? Als je ergens aan begint en het mislukt, heb je dan überhaupt gefaald? Moet jij in paniek raken als iets radicaal mis gaat?

Iedereen copet heel anders met tegenslagen en falen. De een wordt heel somber terwijl de ander altijd positief is en het beste ervan probeert te maken. Ik probeer persoonlijk zo realistisch en praktisch mogelijk om te gaan met tegenslagen en met falen. Wat heb ik geleerd? Dat vertel ik je graag!

 

1. Je kunt (bijna) niet falen. Even heel serieus, je kunt echt in bijna geen enkele situatie mogelijk falen. Wat zie jij precies als falen? Als je een wedstrijd niet wint, heb je dan gefaald? Kijk je niet naar wat je allemaal hebt bereikt op weg naar je wedstrijd? Falen is een heel ontastbaar begrip. Je hebt niet gefaald; je ervaart falen. Hoe kun je dan werken aan dit gevoel? Simpel: wanneer je denkt te hebben gefaald, kijk naar wat je wel goed hebt gedaan. Wat heb je precies geleerd? Is dat niet vaak zelfs heel veel waard? Het zal je verbazen hoe dit je leven kan beïnvloeden. Je bent een mens, niet een racepaard.

2. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Waarom heb je een tegenslag gehad en waarom heb je je doelen niet bereikt? Heb jij een aandeel gehad in het proces? Leg de schuld niet buiten jezelf. Kijk kritisch naar jezelf en verbeter jezelf, want vaak kun je echt wel een hoop verbeteren voordat je wel succesvol bent.

3. Als je faalt…. begin gelijk met je plan B. of zelfs C! In het kader van pragmatisch denken: als je een tegenslag hebt ga niet eindeloos lopen jammeren. Je mag best balen dat er wat is misgegaan en dat is echt vervelend, maar het leven gaat door! Als je blijft hangen in je verdriet en in je frustratie, dan pas faal je. Je had namelijk allang weer een andere weg in kunnen slaan. Ga aan de slag en doe iets met je leven!!

4. Wees niet zo zielig. Dit is een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd. De maatschappij kan soms echt hard zijn, wees het voor. Als je zo graag iets wil bereiken, dan moet je ook klaar staan om te falen. Jezelf zielig vinden, dat is pas zielig.

5. De kans op slagen is absoluut groter dan de kans op falen. Als je ergens aan begint is er altijd een kans dat er wat mis gaat. Er is altijd een risico dat je prestaties niet goed genoeg zullen zijn of dat je niet krijgt wat je wilt. Fuck it! Als je een gezond verstand hebt kun je best inschatten hoe goed je ergens in bent. Waarom zou je niet ergens aan beginnen als er een grote mogelijkheid is dat het wel lukt?
 

Ik kan met trots zeggen dat ik door tegenslagen enorm ben gegroeid en veel heb bereikt. Kun jij dat ook zeggen, denk je?