Fundamental Friday - Je eigen manager zijn

Een strak lijf. Een atletisch fysiek. Gespierd. Slank. Dit moeten wel de meest gebruikte beschrijvingen zijn die ik krijg als ik mijn cliënten vraag wat zij graag willen bereiken. Ik zie vaak om mij heen dat vooral vrouwen op zoek zijn naar een bepaalde geheime formule. De een valt voor een crashdieet, de andere wordt gelokt met een detox thee of een of andere hormoon dieet die natuurlijk nergens op slaat. We zijn allemaal zo makkelijk te overtuigen van een makkelijke oplossing, maar wat kunnen we dan wel zeggen over factoren die succes zouden kunnen bepalen? Wat moet je dan wel doen om eindelijk een keer je doelen te kunnen bereiken?

Eigenlijk is het mij opgevallen dat alle cliënten die ik heb begeleid en succesvol zijn geweest één ding gemeen hebben: het zijn allemaal mensen die verschillende onderdelen van hun leven heel goed in handen hebben. Met andere woorden, het zijn mensen die gewoon intens goed zijn in verschillende balletjes in de lucht houden.

Ze zijn in meer of mindere mate bekwame managers.

Als je begint met je fysiek veranderen, zou je eigenlijk moeten beseffen dat je niet alleen een gezonde voedingspatroon, beweegpatroon en lifestyle aangaat, maar dat het eigenlijk heel je leven op verschillende vlakken raakt. Wat je je niet beseft is dat je constant bezig bent met het wegen van opties.  Op verschillende vlakken moet jij tussen de horde keuzes een passende en doeltreffende keuze zien te maken. Dat doet een manager dus ook. Managen. We zijn gewoon allemaal mensen die veel willen, het liefst tegelijkertijd en voor zo goedkoop mogelijk zonder er te veel voor te moeten laten staan. Dat is gewoon hoe de meeste mensen in elkaar steken, bewust of onbewust.

Maar de manager van je eigen leven zijn werkt niet zo.

Om te slagen in het managen van je leven en dus het behalen van je doelen moet je je realiseren dat het managen impliceert dat je bepaalde bezigheden hoog op de prioriteitenlijst zet en anderen helaas opzij moet flikkeren. Zo werkt het nou eenmaal lieverds, je kunt niet de hele wereld hebben. Je bent geen Beyoncé en ook zij heeft maar 24 uur op een dag. Zij en alle andere succesvolle personen die je je kunt bedenken zijn gewoon intens goede managers en hebben vaak ook zelf iemand die hen aanstuurt (een coach, bijvoorbeeld!). Als je iets wilt, moet je er wat voor doen of iets voor laten, het kan je soms geld kosten en je moet heel je leven er naar aanpassen. Allemaal dingen die je moet toepassen in je leven, dag in en dag uit.

 

Wat kun je dan wel doen om een betere grip te krijgen op verschillende onderwerpen? Met het onderstaande plaatje maak ik je een expert in no-time ;)

 

Desire Management.         Dat betekent letterlijk dat je je wensen gaat ordenen. Wat wil je op de korte termijn en wat wil je op de lange termijn? Is dit haalbaar? Werk volgens de SMART methode.

Priority & Time Management.     Wat zijn dingen op je agenda die de prioriteit hebben en wat minder? Maak een ranglijst en vul je agenda volgens die ranglijst in. Denk aan werk, huishouden, boodschappen, hobbies, verjaardagen, stappen, koffie drinken etc.

Financial Management.     Hoeveel verdien je per maand en wat zijn je uitgaven? Welke uitgaven zijn belangrijk en welke minder belangrijk? Kijk kritisch naar je maandelijkse uitgaven en maak geld vrij om je gym abonnement, sportkleding en coach te betalen. Denk aan huur, eten, kleding, opleiding, vervoer, huishouden etc.

Behaviour Management.    Hoe moet je je gedrag aanpassen naar je doelen? Denk vooral aan het vasthouden van de gewoonten die jij jezelf hebt voorgenomen.

Lifestyle Management.    Wat voor dingen moet je laten staan en wat voor dingen moet je doen om je doelen te bereiken? Denk aan stappen, drinken, roken, drugs, aantal festivals, sociale bezigheden, dineetjes, aantal keer dat je naar de gym gaat, aantal uur slaap etc.

Movement Management.    Hoe ga je om met beweging? Wat ga je wel en niet doen? Ga je 3 of 6 keer per week naar de gym? Ga je hardlopen of ga je groepslessen volgen? Besef dat je niet alles kunt doen en te veel is even slecht als te weinig.

Nutrient Management.     Maak je juiste keuzes wanneer het neerkomt op je voeding? Voed je je lichaam zo goed mogelijk binnen de gestelde voedingsschema? Wat ga je wel en niet eten om je doelen te halen? Hoe ga je überhaupt met eten om? Denk aan een vaste voedingsschema of het bijhouden van je eten met een calorieënteller.

Result & Body Image Management.        Ben je blij met de resultaten? Welke resultaten heb je nu waar je blij van wordt en welke niet? Besef je je wel dat er veel resultaten zijn en kun je die wel van elkaar onderscheiden? Hoe kijk je tegen je lichaam aan en moet dit veranderen?

En natuurlijk volgt naar aanleiding van het resultaat dat je opnieuw het cyclus doorloopt om te kijken waar je fouten hebt gemaakt, wat er steeds moet veranderen of wat je hetzelfde kunt blijven doen.

Voor velen is dit misschien een beetje abstract, maar dit is wel een van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben om je doelen te behalen.

Just my 2 cents.