Het beste dieet voor dit nieuwe jaar..

Afvallen. Dat is waarschijnlijk een van de meest gezochte termen in het voorjaar en in deze tijd van fitgirls en fitboys al helemaal. Er zijn ongetwijfeld al veel lezers die puur op de titel van deze blog met grote ogen en een bonzend hart hopen dat er nu een oplossing komt voor het probleem die ze altijd met zich mee dragen:

 

te. veel. vet.

 

Eigenlijk om nauwkeuriger te zijn: te veel vet hebben, op de plekken waar je dat niet wilt hebben. Ik zie je niet, maar als ik met mijn cliënten spreek kan ik zo een beetje inschatten dat jij als lezer pijnlijk ja knikt.

 

Dan moet er een dieet komen, maar welk dieet is het beste dieet? Het antwoord is enerzijds confronterend, maar ook bevrijdend. Er bestaat namelijk geen enkel (kant-en-klaar) dieet die perfect is. Vaak zijn ze niet eens efficiënt en soms zelfs zeer gevaarlijk. Diëten überhaupt is echt iets van de vorige decade en misschien zelfs iets van de vorige eeuw.

 

Onder het klassieke dieet verstaat men vaak een duidelijk en afgebakend set leefregels wat eten en drinken betreft. We zijn niet tevreden met wat we in de spiegel zien en willen er zo snel mogelijk vanaf komen (en ook nog op de plekken waar jij dat wilt, voor de ja-knikkers die eerder genoemd zijn). Maar waarom willen we dit? Waarom kunnen we het feit niet onderscheiden van fabels wanneer het op dit onderwerp neerkomt?

 

Simpel. Je wordt opgelicht lief. En echt dik.

 

Diëten is een gezonde relatie aangaan met je lichaam die bijvoorbeeld net als bij een relatie met een partner wel maanden tot zelfs jaren nodig heeft om tot een wenselijke balans te komen. Waarom zou je dan toch geloven dat snelle oplossingen zoals de crashdiëten van Fajah Lourens of The Green Happiness wel werken? Dit komt door een ongenuanceerde berg aan informatie (meestal onjuist), die ze je voorschotelen waardoor deze zogenoemde ‘experts’ vervolgens met hun overpriced producten en diensten enorm van jou profiteren.

 

Neem mij niet kwalijk hoor, girls. Als ondernemers, marketing guru's en met jullie gunstige genenpakket doen jullie het uitstekend. Maar voor de rest van Nederland is dit simpelweg een schande. Wanneer gaat men de trainers geloven die alles op alles inzetten om de wetenschap hieromheen naar voren te brengen? Richard Bell, Menno Henselmans, Romana Serno, het clubje van Guy Droog en die van Vondelgym. Dat zijn nou jongens en meiden die de boeken induiken voor ze hun klep opentrekken.

 

Veel van deze evidence-based professionals zijn het met mij eens als ik je dan wel het beste ‘dieet’ vertel: deze kun je niet in enkele woorden weergeven. Het beste dieet is een gebalanceerde levensstijl waarbij je bewegen, voeding en gedrag optimaliseert. Hierdoor kunnen deze factoren je doelen dienen. Investeer hierbij niet in kwakzalvers, maar in een personal trainer of een coach die je een stapje terug neemt en die je zelf laat nadenken over hoe en waarom je welke keuzes kunt maken. Concreet betekent dit voor je voeding dat je volgens de formule van Harris Benedict je calorieën kan berekenen en vervolgens zowel eiwitten, vetten en koolhydraten in een evenwichtige verdeling tot je neemt. Variatie is hierbij belangrijk, evenals voldoende groenten, water en wat vaker plantaardig eten.

 

Tsja, het blijft misschien nog vaag. Maar dat komt omdat er een grote persoonlijke factor is die je altijd voor ogen moet hebben. En daar is een coach voor, om je te begeleiden in het verhelderen van dit lastig onderwerp. Voeding, bewegen en gedrag zijn niet voor niets aparte wetenschappen die net als elk ander onderwerp een hoop expertise behoeven voor je ze effectief kunt toepassen.

 

En daarom blijf ik het herhalen tot ik in mijn graf lig:

 

Het beste dieet bestaat niet. Wel een gepersonaliseerde levensstijl ondersteund door een betrouwbaar expert.